- oh hoy landkrabbor

om fyra timmar har ni klivit in i det nya året, och fyra timmar senare är det min tur - när ni ligger avtrubbade och däckade hemma i soffan. är lite svårt att fatta det här med tidsskillnader. men jag vet iaf att jag är fyra timmar efter er, och jag tror att det blir fem timmar efter inatt..

nyårsafton har här ombord sett ut mest som dagar brukar se ut. frukost och start av jobb vid åtta, sen fika med obligatorisk skitgubbe vid tio, sen lunch vid 12.. det som har skiljt idag från andra dagar, är brandövning och livbåtsövning som vi hade vid ett. det var spännande. vi fick krypa ner i våran livbåt och spänna fast oss där, lite halvläskigt eftersom den lutar ner mot vattnet (fritt-fall livbåt.. googla det vettja) och man tror att alla förtöjningar ska släppa. dock slapp vi ofrivillig sjösättning, och vi kunde lugnt konstatera att det där var något vi hade koll på!

jag har genomfört årets nyårstvagning, och fått på mig ett par jeans, vilket känns lte konstigt eftersom jag har trulsat omkring i mysbyxor över en vecka. vart nere i mässen och snott lite frukt i väntan på middagen, tror vi får äta om en timme ungefär.

well, jag får önska alla ett Gott Nytt År, ta det lugnt med raketer och alkohol nu så jag får se er hela när jag kommer tillbaka!

ta hand om varandra.

over and out*

- på andra sidan

tänk att tiden går så fort, tycker det var igår jag mönstrade på.. men icke, det är över en vecka sen nu.. julen har varit och nyårsafton kommer imorrn. innan jag vet ordet av kommer jag väl stå hemma på landbacken igen.

vi är på "rätt" sida av atlanten nu iaf. nedanför new foundland nånstans. vi väntar på stormen som ska komma imorrn eftermiddag ungefär, har hört talats om åtta meter höga vågor direkt in i sidan.. spännande. har ju vart med om 13 meter höga vågor, så det här blir ju piece of cake =P
har idag skruvat och pillat lite med thermaloljepumpen. den har fått nya lager och packningar, och blivit lite ren också. imorrn är det elmotorn som ska få sig en omgång. =)
god mat har vi fått. kyckling-/biff-tortilla till lunch, och wienerschnitzel till middag. man kan ju absolut inte klaga på maten ombord! bra med regelbundna tider också, så kanske jag får ordning på mina annars icke-existerande mattider.. har inte vart nere i gymet nåt mer, men jag får skylla på att det är tröttsamt att vara på sjön. fast det ligger ju lite i det också, när det rullar så måste man anstränga sig lite extra för att kunna stå på benen och ens kunna gå. det blir jobbigt i längden. sen sover jag nog för mycket också. vi "brassar" ju tiden nu, alltså ställer om den för att anpassa oss till tidszonerna. och då blir det ju en timme extra per dygn. ligger nu tre timmar efter sverigetiden, och från och med imorrn är det fyra timmar. hade jag inte haft datorn inställd på sverigetiden, hade jag nog haft det lite svårt med att veta vad tiden är hemma..

vet ni hur bra jag tycker det är med satellittelefonsamtal?! att inte få höra rösten på de man tycker om på flera veckor, det hade vart jobbigt. men nu är det bra, även fast det blir lite fördröjning och jag kallas trög..=) hade ett fint samtal igårkväll, och det gör så mycket, det är som att man får ny luft att andas med. tålamodet fylls på. dock går det väl lite åt andra hållet också, att man hellre vill vara hos den man pratar med, och att man tror att sju veckor aldrig kommer att ta slut.

nu ska jag fortsätta på min stickning - den där julklappen som förut bara var "halv"...är snart hel. =)

ta hand om er där hemma!

over and out*

- ungefär halvvägs

släkt med bonde-Peter, haha, det måste vara dagens överraskning! tur att han var min favoritbonde då, man måste ju heja på de sina =)

ytterligare en dag har gått, och fort också! man skulle kunna säga att jag har blivit en liten allt-i-allo här ombord. idag har jag lekt rörmokare och rensat ur avloppet från duscharna. var väl lite äckligt i början, men man vänjer sig rätt fort. ska fortsätta med det imorrn eftersom det inte blev klart idag. jämfört med rengöring av fettavskiljaren från köket, så var avloppet en dans på rosor! det andra kunde jag inte titta på.. det såg bokstavligt talat ut som att någon hade varit i den där behållaren och gjort sig av med den redan svalda maten.. inte alls så trevligt! tur då man har en tapper filippinare som ställer upp och tar hand om det.. jag hade ju på riktigt spytt ifall jag skulle ha rengjort den.

känns att vi börjar komma mot varmare breddgrader, hade 9 grader i luften idag, väldigt skönt! dock har vi fått reda på att vi kommer få en STORM (lägg märke till hur stora bokstäverna är och hur stor stormen då kommer vara), på nyårsdagen! wihoo. det kan ju bli spännande.. tur jag har sjösjukeplåstren! har ju märkt att de hjälper nu, så det blir ju min räddare.

nu ska jag ringa ett samtal, bra det där med satellit!

over and out*




- ja men just det!

har ju glömt meddela en sak...
ni kan ju faktiskt följa mig lite mer precist än här i bloggen...

HÄR hittar ni en karta där ni ser hur vi har rört oss över atlanten de senaste dygnen. dock kommer den inte funka när vi är i USA och inte heller sen i Europa, men nu går det alldeles utmärkt! =)

ciao*

- herre jesus...

blev inte såå mkt sömn inatt. fick bädda in en extra "madrass" som fungerar som en kil, så jag kunde hållas fast i kojen. det rullar något så otroligt mycket, dock blåser det bara ca 15 m/s, men vi har vågorna in från sidan, och då känns det mer dramatiskt än det egentligen är.

har inte skrivit de senaste dagarna, men har inte hänt något speciellt ändå. har inte jobbat så mycket heller eftersom det har varit lite röda dagar. har rengjort en bränslepump och bytt ut massa komponenter i den, har tränat lite, har ätit god mat, har läst.. och ja.. bara varit. igår var det filmtajm - "kellys hjältar" och "S/S Martha" =) bra filmer det där!


har idag sett klart på "tell me you love me", en rätt knasig serie faktiskt, men ändå en sån man inte kan sluta titta på...


vad som händer under dagen vet jag inte riktigt. klockan är ju bara halv två här. men kanske ska sticka litegrann, sen blir det nog en film också. kanske träning senare på eftermiddagen/ikväll beroende på när gungandet börjar avta, tydligen skulle det bli lugnare lite senare idag.


söndag idag, och vi beräknas ankomma till florida om en vecka. det blir nice =)


just det - ett litet meddelande till mamma eller pappa - ni kan väl kolla upp hur eran telefon där hemma mår, går inte att komma fram härifrån, bara på mobilen.. kunde ju vara kul att få utnyttja telefonkortet lite nu när jag skaffat det menar jag =)


sticka lite nu tror jag.

ha en bra dag!


over and out*


- gungeligung

igår var det jul ja. det firades även här på båten, och inte dåligt heller! åt himla god mat och fick till och med julklappar! =)
sjöng karaoke alldeles för många gånger..men hade himla roligt! idag är jag ledig, och har inte gjort nåt speciellt. ätit lunch och middag, kollat på "tell me you love me", varit uppe på bryggan en sväng, sett mamma mia, och bara tagit det lugnt. är rätt skönt.

har inte så mycket att skriva om, har ju inte hänt så mycket. är mest trött. vi är på väg ut mot atlanten, strax innan fyra idag gick vi in i pentland sund, ovanför skottland. och så vackert det var! runt den 5.e beräknas vi ha kommit till florida, och gud vad jag längtar! ska bli skönt att få lite land under fötterna, även fast jag bara varit ute några dagar. det är tröttsamt med gungeligung.

här kommer lite bilder från igår, samt från pentland.

ha en bra kväll.

over and out*


           

- god jul önskas från skagerrak

vad mycket det gör att bara få prata i telefon med de man tycker om. då blir det helt plötsligt inte så jobbigt att vara iväg en högtid som denna. vi har jobbat halvdag idag och väntar på julmiddagen som serveras vid fem. vi har haft en lugn morgon, när jag vaknade hade vi redan kommit till bunkringsplatsen utanför göteborg, och vid lunch var vi klara för avfärd igen. nu är vi ute i skagerrak och på väg mot nordsjön och dess härliga stormar. hoppas dock vi slipper det värsta gunget när det är dags att äta. sen är jag ju ledig imorrn också, så då kan det gunga, för då får jag sova hela dagen om jag vill. =)

nu är det dags att byta om här, ska ner och trängas med karlarna i bubbelpoolen och bastun..
återkommer med en liten rapport senare ikväll för att berätta för er hur man firar jul på sjön. =)

hoppas alla får en underbar dag! jag ska tänka på er! =)

over and out*

- efter stormen kommer lugnet..eller?

inatt trodde jag att jag skulle rulla ur kojen. känns som att den är felvänd. fartyget rullar ju mer än gungar, så om man ska tänka logiskt borde kojen vara vänd styrbord mot babord ist för fören mot aktern.. men så är icke fallet, så här får man fälla ut ben och armar åt alla möjliga håll för att man ska kunna ligga någorlunda still. rullade som mest vid midnatt, och det lugnade sig runt två-tre nån gång, vet inte säkert för jag hann somna innan.. tydligen var det här inget i jämförelse med vad vi kan vänta oss.. så ja.. hoppas sjöbenen hittar till rätta innan dess.

dagen har haft lite allt möjligt att bjuda på. vart med och renjort ett av topplocken till ena huvudmaskinen och fixat med en startluftsventil som hör till, och så har jag svabbat golvet vid poolen, är lite av en allt-i-allo =) ätit stuvade makaroner och falukorv till lunch, och någon gulasch till middag. det var smaskigt! såklart har vi spelat kort också! jag vann inte nån gång, men jag kom inte sist heller =) efter middagen lät jag maten sjunka ner innan jag pallrade mig ner till gymmet för första gången. det var rätt skönt! men jobbigt! att jag kan vara så otränad, läskigt. var iaf skönt att ställa sig i duschen efteråt. blev helt svart i ansiktet idag när jag stod och hackade bort fastbrända saker på topplocket..och det fick jag ju höra förstås! =) men det ska väl synas att man jobbar, eller?

imorrn är det julafton, och ja, det känns onekligt lite konstigt. men man kommer ändå rätt snabbt in i livet här också, så då tänker man inte så mycket på vad man skulle ha gjort ifall man var hemma. är ju ett rätt gott gäng jag har hamnat i, så det blir snarare lite spännande det här. drink hos chiefen och sen lite julmat, det blir bra det.

ska krypa ner i kojen och se någon film nu tänkte jag. sen är det dags att sova. dock får jag en extra timme inatt eftersom vi ställer om klockan (gått på finsk tid idag). när jag vaknar imorrn är vi utanför göteborg och har precis bunkrat. sista stoppet innan raka vägen till florida. =)

sov så gott!

over and out*



- första dagen på nya arbetet

och vilken dag sen! för det första kunde jag inte sova nåt inatt knappt på grund av alla nya ljud. vi avgick från finland vid halv fem imorse, och det var tydligen snöstorm.. gungade lite till frukosten men avtog framåt förmiddagen, och inte förrän efter lunch, vid tre ungefär, började det blåsa igen. nu gungar det rätt bra, och det känns att sjöbenen inte är på plats ännu. dock har jag ätit alla mål mat idag, vilket är rätt skönt! ska bli spännande att se ifall man kommer vänja sig vid gungandet eller om man får ta till ett litet plåster bakom örat. det visar sig.

vilket kanongäng jag har hamnat bland, ingen tjej, bara jag och massa karlar i blandade åldrar. jobbar bara en filippinare i maskin som jag har förstått det, sen fyra svenskar, plus jag och en elev till. tydligen har de tradition här att spela skitgubbe fyra gånger om dagen - vid tiofikat, vid lunch, vid trefikat, och efter middagen. jag har varit med från start och har minsann vunnit några gånger!

uppgifterna idag har varierat. dagen har väl mest gått ut på att lära känna båten lite, gått familisationrundan (säkerhetsgenomgång), gått morgonrundan i maskin och kollat nivåer och tryck och sånt, och så har vi blåst avgaspannan också. har regnat på eftermiddagen, så det har inte vart nåt vidare roligt att gå runt på däck. tydligen verkar det som att stormarna kommer att förfölja oss den här resan, och det får man väl stå ut med. hon går rätt fint i vattnet, och skakar inte speciellt mycket. är värre när vi ligger på lätten och inte är lastade, då ska det tydligen skaka betydligt mycket mer.

som det ser ut nu kommer vi gå till göteborgs redd för att bunkra på julaftonsmorgon, vilket nog innebär att arbetsdagen sätter igång redan klockan sex. efter det styr vi kosan mot jacksonville, florida, där vi beräknas vara framme under andra veckan i januari. efter det blir det point au pic i kanada, och så tillbaka till europa efter det. det blir bra det här! =)

har nu fått pratat på skype med de människorna jag tycker bäst om i hela världen, så nu kan jag sova gott. =)

kommer lite bilder här på min hytt, så kan ni få en liten inblick i hur jag har det åtminstone!

sov så gott (klockan är här så mycket som sju redan - och jag är ju så trött!).

over and out*


     

- jag är ombord mina vänner!

nu kan jag officiellt inviga den här bloggen - jag har internet i min hytt! lyckan är total! =)

har packat upp mina saker och det kommer nog bli så att jag kryper till kojs rätt så snart. man blir lite trött av att resa - även fast restiden inte har varit den längsta. flyget tog lite drygt 30 minuter, och jag hann lagom läsa klart expressen innan vi landade.

vi lastar nu, vilket känns litegrann, båten skakar lite behagligt. ska bli spännande att se hur hon rör sig i sjön den här donnan. sjösjukan kanske blir enorm, eller minimal..

aja, ni kommer väl få lite bildupdate nån dag också. men just nu ska jag se ifall jag vågar mig utanför hytten för att gå lite husesyn. =)

hörs imorrn!

over and out*

den som väntar på nåt gott

inte riktigt än, men snart kommer bloggen sättas igång på riktigt..säg strax innan jul där nån gång.. =)

RSS 2.0